Három dologra jutott az eszembe ma, miközben néztem a német–angolt.

Az első. Ez tényleg nem Wayne-nek való vidék. Volt kb egy hónappal ezelőtt egy Capello nyilatkozat ami arról szólt, hogy aggódik a mester Rooney utolsó előtti bajnokiján összeszedett sérülése miatt. Jól sejtette Fabio. Rooney egy percig  sem játszott úgy, ahogy tudna. Nélküle pedig nem sok jóra számíthattak a "háromoroszlánosok".

A védők lesérültek, csatárok alig vannak, kapus meg egyáltalán nincs. Ez az igazi oka az angolok mielőbbi távozásának. Ja, és persze a 4–1-es vereség. Szebb vége lett volna, ha egyszerűen levonulnak a pályáról a 71. percben.

A második. A Vb előtt mindenki lesajnálta a német csapatot, mondván nincs minőségi csatára (Gomes, Cacau) vagy aki van az alig játszott a szezonban (Klose, Podolski). Na kérem, Klose alig játszott a szezonban és ez meg is látszik. Nincs kiégve, hajt, nincs elveszett labda. Két gólt lőtt eddig és végig veszélyes volt. Podolski is kettőnél tart, mondjuk ha néha körbenézne és passzolna, még ennél is hasznosabb tagja lehetne a nazionalelfnek. Ráadásul Özil még ha a mai meccsen nem volt annyira kiemelkedő, folyamatosan nyújt egy magas szintet, amivel nagyon sokat segít a társaknak.

A harmadik. A pocsék játékvezetői teljesítmények. A vaksi asszisztens, akin gólok, meccsek és továbbjutások mehetnek és mennek is el. Ha 2–2 a félidő, akkor is a németek mentek volna tovább. Ettől függetlenül az a szerencsétlen partjelző ugyan vegye már észre, hogy 30 centire a gólvonal mögül jött vissza a labda. Ezért áll ott, ez a dolga. Nem hiszem, hogy nincs jobb játékvezető trió. Az ilyen hibák beleférnek az Nb3-ban, de ne egy világbajnokságon. Az angolok joggal állítják majd, ha az megvan, utána simán nyerünk. Lehet igazuk van, de valószínűbb, hogy nincs. Nem tudjuk meg, nincs ha.

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://futballszubjektiv.blog.hu/api/trackback/id/tr272114000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vuvu Béla 2010.06.27. 19:31:23

Csak részben értek egyet. Tény, hogy a németek jóval ötletesebb támadójátékot mutattak a mérkőzés elejétől kezdve. Tény, hogy Rooney, és az angol csapat nem találta a játékát az egész vb-n, és az is, hogy voltak hiányposztok (kapus, középcsatár, és e meccsen középhátvéd).

Azt azonban vitatom, hogy amennyiben megadják az angolok második találatát, akkor is biztosan Németország megy tovább. 2-2-nél egészen más mérkőzést láttunk volna. Persze, a "ha" nem játszik, de azt azért ne feledjük el, hogy a harmadik és negyedik német gól is kontrából született. E kontrák egyenes következményei voltak az angolok kényszerhelyzetének, vagyis hogy menniük kellett az eredmény után (igaz, mindkét kontránál hatalmas hibákat követtek el az angol játékosok).

Részben a játékvezető hibájának köszönhető a két csapat által mutatott játék közötti minőségbéli különbség is. Míg az angoloknak felállt védelem ellen kellett küzdeniük, a német támadóknak a második félidőben sokkal több területük nyílt, a visszafele futó védelmet megbolondítani is sokkal könnyebb. Persze az angolok ötlettelensége nem ezen a meccsen kezdődött, és el kell ismerni, hogy a Nationalelf bíró ide vagy oda jelenleg jóval kreatívabb csapat.

Végül a bíró hibája szerintem mentálisan is nagyon rosszul hatott a háromoroszlánosokra. A találkozó elején igen álmosan játszó angolok a második bekapott gól után kezdtek el pörögni. Addig idegesnek tűntek, ez a pofon azonban felrázta őket, és rövid időn belül ki is egyenlítettek (volna). Ekkor jött azonban a második pofon - a meg nem adott gól - ami láthatóan megfogta őket. A kiütést pedig a harmadik és negyedik német találat jelentette, melyek mint fentebb írtam, véleményem szerint közvetlen kapcsolatban voltak a bírói bakival.

Summa summarum: a játékvezető(k) hibája szerintem alapvetően befolyásolta a meccs képét, és könnyen lehet, hogy a továbbjutó kilétét is. Javaslom, egyhamar ne utazzon a ködös Albionba.

Esz Zsé 2010.06.28. 23:50:05

Igazad van, hogy teljesen más lett volna a meccs, ha megadják a második gólt. De szerintem akkor sem kerültek volna akkora fölénybe, hogy simán behúzzák a meccset. Döntetlennel vége lett volna a félidőnek, a másodikban pedig kezdték volna elölről. Anglia soha nem jutott eddig tovább, ha büntetőket kellett rúgniuk, szóval valószínűsíthetjük, hogy ők támadtak volna többet. A német kontra pedig ugyanúgy jött volna. Akkor nem csúfos 4–1 hanem 3–2, de a németek mentek volna tovább. Az angolok ezen a két (az egyiket ugyebár meg sem adták) gólon kívül nem sokat csináltak a Vb-n. Ráadásul a németeké inkább csapat...

Vuvu Béla 2010.06.29. 22:52:13

Nem is mondtam, hogy az angolok "simán behúzzák", ha nincs a bírói baki, és azzal sem vitáztam, hogy a német jelenleg jobb csapat (ld. hozzászólásom). Én a cikk azon kijelentésével nem értek egyet, hogy mindenképp a németek mentek volna tovább, akár megadja a spori a gólt, akár nem.
Akárhogy is, a harmadik és negyedik gól ilyen formában nem hiszem, hogy megszületett volna, mert Anglia sokkal zártabban játszott volna. Benne van a pakliban, hogy a németek így is nyertek volna, de nem állítható biztosan, hacsak nem látsz a jövőbe (akkor viszont súgd már meg a heti lottószámokat).
A 11-esekről meg annyit, hogy igen, valószínű az angolok tartottak volna a büntetőpárbajtól, ettől függetlenül lehet, hogy erre került volna sor (ismét). Ott meg bármi lehet, és hogy egy újabb közhelyet elsüssek, egyszer minden sorozatnak vége szakad. Bizonyíték erre a hollandok esete, akik a 2004-es EB-n minden idők legrosszabb 11-es sorozatát (négy egymás után elbukott büntetőpárbaj) szakították meg a svédek elleni sikerrel.
süti beállítások módosítása